PRODUKTAI
ECO NUTRACEUTICOS PLATINAMA PRODUKCIJA
Sportininko knygaPatarimaiAkcijosNaujienosD.U.K.
Apie musPrekių pristatymasParduotuvėKontaktamsPrivatumo politika

Išrūgų baltymų gamybos būdai

Kam reikalingi baltymai ?
Baltymai yra gyvybiškai svarbus komponentas ir turi būti vartojami norint pilnai subalansuoti mitybą. Fiziškai aktyvūs asmenys turi padidintą baltymų poreikį, kurį patenkinti kasdieninės įprastos mitybos neužtenka. Be to, maitinantis įprastu maistu taip, kad gauti pakankamą kiekį baltymų, į organizmą patenka ir gana dideli kiekiai kitų medžiagų ( angliavandenių, riebalų ) ir visiškai nepageidaujamų substancijų ( cholesterolio, purinų, laktozės ). Aukštos kokybės baltymų koncentratai tokie kaip WHEY-PLEX™ arba ISO-TECH 94® turi mažai angliavandenių ir riebalų ir yra idealūs besilaikantiems mažai angliavandenių ir mažai riebalų turinčios dietos.

Kiek žmogui reikia baltymų ?
Tai klausimas į kurį atsakymo mokslas ieško jau keletą dešimtmečių. Rekomenduojamos baltymų normos svyruoja nuo 0,5g iki 3g (ar daugiau) vienam kilogramui kūno svorio. Baltymų poreikis priklauso nuo lyties ir nuo kitų faktorių: fizinio aktyvumo, individualaus kūno svorio. Aktyvumo rūšis neturi didelės reikšmės. Abiem atvejais- ar tai būtų jėgos ar aerobiniai krūviai – reikia daugiau baltymų. Jie reikalingi ne tik pažeistų raumens ląstelių atstatymui, bet ir regeneracinės fazės palaikymui. Jei Jūs sportuojate 5 kartus per savaitę, tai jums reikės žymiai daugiau baltymų negu tuo atveju, jei sportuotumėte 2 kartus per savaitę. Taip pat baltymų poreikis priklauso ir nuo kūno svorio : lengvesniam reikia mažiau.

Dieta = padidintas baltymų poreikis!
Laikantis mažai kalorijų turinčios dietos baltymų vartojimas yra labai svarbus. Baltymai apsaugo raumens audinį nuo irimo. Esant sumažintam kalorijų kiekiui mityboje svarbu laikytis šių rekomendacijų : daugiau baltymų, mažiau angliavandenių ir subalansuotas kiekis riebalų. Naudodamiesi šia formule jūs greičiau pasieksite savo tikslus.

Išrūgų baltymai – faktai!
Kultūrizmo, fitneso ir jėgos sporto šakų sportininkai turi platų įvairių baltyminių papildų pasirinkimą. Šių papildų skirtumai nėra vien tiktai dėl skonio savybių, kaip bandoma įtikinti vartotoją. Naudojamos žaliavos čia turi žymiai didesnę reikšmę ir daro pagrindinę įtaką nustatant atskirų gamintojų produktų kainą.

Tarp labiausiai populiarių baltyminių produktų šiuo metu pirmauja išrūgų (WHEY) baltymai. Išrūgų baltymais – angliškai “Whey” – vadinami pieno baltymai (laktalbuminas). Įvairiais metodais nustatyta išrūgų baltymų kokybė ryškiai konkuruoja su kitomis baltymų rūšimis. Baltymai klasifikuojami pagal jų veiksmingumą (Protein Efficiency Ratio) ir biologinę vertę (BV). Kuo didesnis jų veiksmingumas ir biologinė vertė, tuo grečiau ir veiksmingiau maistinis baltymas gali būti paverstas į organizmo baltymą. Kuo daugiau baltymuose yra nepakeičiamų amino rūgščių ( nepakeičiamos amino rūgštys – tai amino rūgštys, kurių organizmas negali pasigaminti pats ), tuo aukštesnės kokybės yra baltymai.

Biologinė žaliavų, kurios naudojamos produktų WHEY PROTEIN™ ir ISO-TECH WHEY ® 94 gamybai yra aukštesnė nei kitų vienakomponenčių baltymų. Išrūgų baltymai turi aukščiausią biologinę vertę iš visų baltyminių žaliavų – 104.
BIOLOGINĖ VERTĖ (BV) parodo, kaip efektyviai maisto baltymai gali pavirsti organizmo baltymais. Kuo didesnis kiekis gyvybiškai svarbių amino rūgščių ( baltymų statybinės medžiagos ) yra baltymuose, tuo aukštesnės kokybės jie yra. Atrodytų, kad sumaišius kelių rūšių baltymus, sudėjus jų biologinės vertės rodiklius, jų biologinė vertė bus aukštesnė. Tačiau tai bus tik skaičiai, o ne biologinės vertės pranašumas. Ne kiekvienas aukštesnės biologinės vertės rodiklis reiškia, kad baltymai yra veiksmingi ir pasisavinami.

Greta aukštos biologinės vertės, išrūgų baltymai turtingi amino rūgščių – valino, leucino, izoleucino ( BCAA ), kurios sudaro apytiksliai 1/3 dalį raumens baltymo. Regeneracijos ( atsistatymo ) fazėje, dideli šių amino rūgščių kiekiai, yra panaudojami tam, kad atstatyti raumens baltymus, suardytus treniruotės metu.
Išrūgų baltymai idealiai tinka greitam atsistatymui po treniruotės. Išrūgų baltymai išsiskiria greita rezorbcija ( įsiurbimu ) virškinimo trakte, greitu amino rūgščių patekimu į kraują ir jų panaudojimu baltymų sintezei. Šiuo atveju, išrūgų baltymai turi stiprų anabolinį ( atstatantį ) poveikį organizmui ir juos yra svarbu vartoti sportininkams iš karto po treniruotės arba anksti ryte. Taip pat šie baltymai tinkami vartoti prieš treniruotę, jei reikia greito baltymų pateikimo. Dėl greitos rezorbcijos virškinimo trakte, šie baltymai nesukelia pilvo problemų, kurios kartais gali atsirasti vartojant kitokias baltymų rūšis. Išrūgų baltymai tinka ir rimtai besitreniruojantiems atletams ir pradedantiesiems sportininkams.

Išrūgų baltymai – gamybos procesas.
Išrūgų baltymams pagaminti žaliava yra ypatingai svarbi. Nuo žaliavų apdirbimo priklauso galutinė išrūgų vertė. Skystos saldžios išrūgos susidaro gaminant sūrį. Po to jas reikia atitinkamai perdirbti, kad sumažėtų aukštas natūralus laktozės kiekis ir liktų kuo švaresni baltymai. Tolesnė apdirbimo procedūra yra ultrafiltracija, kurios metu baltymai nėra paveikiami karščio, kas juos lengvai pažeistų. Riebalai ir laktozė yra išfiltruojami specialiais keraminiais filtrais. Skystas, baltymais turtingas koncentratas yra išdžiovinamas. Tolesniame etape milteliai yra smulkinami, tam kad būtų užtikrintas jų geras tirpumas ir jie netaptų lipnūs. Deja šiandien daug gamintojų dar nenaudoja smulkintų, tirpių išrūgų baltymų savo produktams pagaminti. Jūs galite atpažinti aukštos kokybės produktą dar ir iš to fakto, kad milteliai greitai ir pilnai ištirpsta skystyje. Ultrafiltruoti išrūgų baltymai, kaip aukštos kokybės baltymai iš išrūgų, dėl rūpestingo gamybos proceso, išlaiko sudėtyje natūralius komponentus, tokius kaip alfa laktalbuminas, beta laktoglobulinas, glikomakropeptidai, imunoglobulinas.

Išrūgų baltymai - koncentratas (WPC - IBK)
Priklausomai nuo filtracijos stiprumo ir proceso trukmės gaunami skirtingi galutiniai produktai. Ultrafiltracijos procedūra atitinkanti tarptautinius standartus leidžia sukurti taip vadinamą galutinį produktą - išrūgų baltymų koncentratą ( Whey Protein Concentrate ). Šių miltelių porcijoje yra 70-80% baltymų, 4-6% riebalų ir 6-8% angliavandenių ( laktozės formoje ).

Išrūgų baltymai - izoliatas (WPI - IBI)
Riebalai ir laktozė iš išrūgų yra pašalinami intensyvesniame ir ilgesniame ultrafiltracijos procese, kai galutiniame rezultate miltelių porcijoje lieka apytiksliai 90% baltymų, o riebalų ir laktozės – mažiau negu 1%. Dėl šių savybių išrūgų baltymų izoliatą naudoja profesionalūs atletai ir asmenys netoleruojantys laktozės ( laktozės netolerancijos požymis yra skundai dėl virškinimo sutrikimų ). Išrūgų baltymų izoliato žaliava yra 30-40% brangesnė negu išrūgų baltymų koncentrato.

Jonų keitimo būdu išgauti išrūgų baltymai.
Išrūgų baltymų izoliatas gali būti išgaunamas ir jonų keitimo būdu ( taip vadinamu jonų keitimo procesu –“Ion-Exchange Process”). Cheminės reakcijos būdu yra pakeičiamas baltymo elektrinis svoris, ko pasekoje baltymų dalelės prilimpa atitinkamose reakcijos konteinerio vietose ir sudaro labai gryną ir švarų baltymą. Šis būdas buvo atrastas 1990 metų pradžioje, tačiau šiandien jis laikomas ne pačiu geriausiu. Šio proceso metu prarandama daug vertingų natūralių sudedamųjų baltymo dalių.

Išrūgų baltymai - hidrolizatas(WPH – IBH).
Hidrolizuoti baltymai ( taip pat vadinami baltymai prieš suvirškinimą ) yra apdirbami fermentais ( fermentų hidrolizė ). Baltymų žaliava yra padalinama į trumpų grandinėlių peptidus ir amino rūgštis. Išrūgų baltymų hidrolizatas yra iš dalies lengviausiai ir greičiausiai suvirškinamas ir neturi alergiją sukeliančių sudėtinių dalių ( dėl to jis turi pirmenybę panaudojant kūdikių maisto gamybai ). Hidrolizės laipsnis svyruoja tarp 3-25%. Išrūgų baltymų hidrolizato skonis yra labai kartus dėl didelio kiekio amino rūgščių ir peptidų. Kuo didesnis hidrolizės laipsnis, tuo tuo kartesnis yra skonis.
Išrūgų baltymų hidrolizatas gali būti panaudojamas nedideliais kiekiais maišant jį su kitais baltymais. Specialiu fermentų hidrolizės būdu apdoroti išrūgų baltymai netenka daug biologiškai aktyvių sudėtinių dalių, nes jos suyra apdorojant. Bet, nežiūrint to, išrūgų baltymų hidrolizatas yra vienas iš brangių išrūgų baltymų žaliavų.

Išrūgų baltymų kompleksas – naudinga ar ne ?
Koks gamintojas yra panaudojęs išrūgų kompleksinį produktą iš dviejų ar daugiau skirtingų išrūgų baltymų rūšių? Atsakymas yra paprastas - niekas! Jei išrūgų baltymų koncentrato yra įdedama į aukštos kokybės išrūgų baltymų izoliatą, galutinis produktas gaunamas iš dalies labiau priimtinas. Deja, pagrindinis išrūgų baltymų izoliatų privalumas ( mažiau nei 1% riebalų ir mažiau nei 1% laktozės ) yra panaikinamas. Dėl išrūgų baltymų koncentrato mišinys tampa brangesnis, palyginus su grynu ir paprastu išrūgų baltymų izoliatu, bet nebūtinai geresnis. Be to, kad mišinyje atsiranda daugiau baltymų, galutiniame produkte padaugėja riebalų ir, žinoma, laktozės kiekis, negu gryname išrūgų baltymų izoliate.

Išvados.
Naudingi išrūgų baltymų produktai turitys optimalią kainą yra bet kuriuo atveju GRYNAS išrūgų baltymų koncentratas (WHEY PROTEIN™ ) arba GRYNAS išrūgų baltymų izoliatas (ISO-TECH® WHEY 94 ). Išrūgų baltymų mišiniai neturi papildomų privalumų ir gali pabloginti produkto kokybę ir/ar padidinti produkto kainą. Išrūgų baltymų koncentratas teikia porcijoje daugiau baltymų (70-80%), vidutiniškai riebalų (4-6%) ir angliavandenių (6-8%). Palankesnė kaina leidžia naudoti išrūgų baltymų koncentratą, kaip idealų baltymų šaltinį kasdieniniam vartojimui anksti ryte, prieš treniruotę ar iš karto po treniruotės. Išrūgų baltymų izoliatui priklauso išskirtinė maistinė vertė ( apie 90% baltymų, mažiau nei 1% riebalų ir laktozės), jis tinkamas pasiruošimo varžyboms periodu, taip pat asmenims netoleruojatiems laktozės.

UŽEIKITE Į SVEČIUS