Klausimas, į kurį mokslas jau dešimtmečius ieško atsakymo įvairiais būdais. Kasdieninio baltymų suvartojimo kiekiai rekomendacijose svyruoja nuo 0,5 g iki 3 g (ar daugiau) baltymų vienam kilogramui kūno svorio. Faktas: tiems, kurie fiziškai aktyvūs, reikia daugiau baltymų. Veiklos rūšis vaidina antraeilį vaidmenį. Nesvarbu, ar jėgos, ar ištvermės treniruotės – tiems, kurie save vadina fiziškai aktyviais, reikia daugiau baltymų. Ir ne tik raumenų audinio atkūrimui, bet ir regeneracijos palaikymo etape.
Moterims iš tikrųjų reikia mažiau baltymų nei vyrams?
1-2 k …3-4 k… 4 ir daugiau kartų
50 kg— 75g….100g… 125g
60 kg— 90g… 120g… 150g
70 kg– 105g…140g… 175g
80 kg– 120g…160g… 200g
90 kg– 135g…180g… 225g
100 kg- 150g…200g… 250g
110 kg- 165g…220g… 275g
120 kg- 180g…240g… 300g
Sumažinto kalorijų kiekio dietose gauti pakankamai baltymų yra ypač svarbu. Baltymai dietos laikotarpiu apsaugo nuo skilimo “metaboliškai aktyvų” raumenų audinį. Kalorijų ribojimas turėtų būti angliavandenių sąskaita.
Trumpai: daugiau baltymų, mažiau angliavandenių ir vidutinis kiekis riebalų. Tai pagrindinė formulė, kurią naudodami dietos metu jūs galite žymiai padidinti sėkmės galimybes!
Baltymų veiksmingumo koeficientas (BVK) ir biologinė vertė (BV)
Tarp įvairių metodų, taikomų nustatyti baltymų kokybėi, išrūgų baltymų izoliatas, skaičiais palyginus su kitų rūšių baltymais, yra lyderis. Baltymų veiksmingumo koeficientas ir biologinė vertė parodo, kaip efektyviai maisto baltymas gali būti paverčiamas į organizmo baltymą. Kuo didesnis skaičius – tuo geriau.
BVK skaičius ISOLATE gamybai naudojamuose išrūgų baltymų izoliato milteliuose, yra žymiai didesnis nei kitų vienos rūšies baltymų.
Pvz. BVK:
kviečių baltymų – 1,5;
sojos baltymų – 2,3;
kazeino – 2,9;
išrūgų baltymų – 3,6.
Biologinės vertės skaičius – 104 yra didžiausias tarp visų baltymų žaliavų komponentų. Tik baltymų mišiniais galima pasiekti didesnės vertės. Aukščiausias eksperimentais aptiktas BV skaičius buvo 136 ( kiaušiniai + bulvių derinys). Tarp mokslininkų yra visuotinai sutariama, kad virš 140 BV skaičius negali būti pasiektas net papildomai naudojant laisvas amino rūgštis. Taigi, jokių didesnių skaičių, pagal biologinę vertę, nustatyta nebuvo. Jeigu baltymų koncentrato tiekėjas nurodo, kad , pvz išrūgų baltymų BV yra 155, tai čia kalbama apie apskaičiuotą skaičių, bet ne biologinę vertę. ISOLATE turi realią biologinę vertę – 104!
Pvz. BV:
kviečių baltymų – 57;
sojos baltymų – 77;
kazeino – 85;
išrūgų baltymų – 104.
ALL STARS produktas ISOLATE yra gaminamas itin tirpumą skatinančiu būdu. Milteliai yra labai tirpūs. Tai supaprastina paruošimą: viskas ko jums reikia yra stiklinė ir šaukštas. Žinoma, ISOLATE paruošimui galite naudoti All Stars plaktuvę arba mikserį.
Kam reikalingas ISOLATE ?
Baltymai yra svarbi maistinė medžiaga, todėl turėtų būti įtraukta į subalansuotą mitybą ir tiekiama pakankamu kiekiu. Fiziškai aktyviems žmonėms yra padidintas baltymų poreikis. To dažnai nepatenkina “normalus” paros racionas. Be to, baltymų turtingas maistas dažnai turi ir daug kitų maistinių medžiagų (angliavandenių ir riebalų), taip pat nepageidaujamų sudedamųjų dalių (cholesterolio, purino, laktozės). ISOLATE beveik nėra angliavandenių ir riebalų, todėl idealiai tinka žmonėms, kurie nori laikytis mažai riebalų (LOW FAT) arba mažai angliavandenių (LOW CARB) turinčios dietos. ISOLATE sudėtyje nėra cholesterolio ir purinų.