+370 676 23 335
info@all-starssport.lt

Upės g. 5, LT-09308 Vilnius
(šalia VCUP, iš Nėries pusės. Įėjimas iš kiemo pusės, I aukštas.)

I-V 🟢🟢🟢🟢🟢🔴🔴  1000 – 1700

Artėjant šaltesniems mėnesiams ir gripo sezonui, metai iš metų stengiamės išsiaiškinti, kaip išvengti peršalimo ir gripo arba bent jau sumažinti jų simptomus. Kontroliuodami simptomus dažnai atsiduriame vaistų rankose, tačiau kaip prevencija nėra nieko svarbiau, kaip gerai maitintis ir naudotis maistiniais junginiais. Štai 5 maisto produktai, kurie gali turėti įtakos!

Česnakai

Galbūt tai nėra geriausias sąjungininkas dėl kvapo, tačiau tai, be jokios abejonės, yra vienas geriausių maisto produktų, kuriuos reikia valgyti norint palaikyti optimalią imuninę sistemą. Nesigilinant į labai technines koncepcijas, eksperimentiniai laboratoriniai tyrimai teigia, kad česnakuose yra keletas junginių, kurie stimuliuoja imuninės sistemos ląsteles (pvz. limfocitus). Tačiau ką mums sako klinikiniai tyrimai, tai yra, kaip šių ląstelių stimuliavimas paverčiamas praktiškai. Pavyzdžiui naudojant sendinto česnako ekstraktą, kuris plačiai naudojamas maisto papilduose, neturi specifinio kvapo, bet turi tam tikrų naudingų junginių dėl jo subrandinimo. Tokio česnako vartojimas sumažino gripo simptomų dienų skaičių, sumažino jų sunkumą ir sumažino apsilankymų skaičių. pas gydytoją (lyginant su grupe, kuri nieko nevartojo). Tikėtina, kad tai gali būti pasakyta ir apie žalius česnakus, nes vienas tyrimas parodė, kad valgis, kuriame yra tik 5 g česnako, turi įtakos genų, susijusių su imunitetu, ekspresijai.

Ežiuolė

Šį iš Centrinės ir Šiaurės Amerikos kilusį augalą čiabuviai naudojo kaip vaistą nuo pačių įvairiausių kvėpavimo takų ligų (pvz., gripo, bronchito, burnos ir ryklės uždegimų). Tačiau jo šlovė kerta Atlanto vandenyną ir yra vienas geriausiai parduodamų botanikos produktų Europoje. Yra net autorių, siūlančių ežiuolės ir česnako derinį ir itin didelę šio derinio svarbą, ypač silpnesniems žmonėms. Didžiausio kada nors su šiuo augalu atlikto klinikinio tyrimo metu (daugiau nei 700 žmonių per 4 mėnesius) sumažėjo į gripą panašių sindromų. Kitaip tariant, grupėje žmonių, kurie vartojo ežiuolę, gripo buvo mažiau. Arbatos vartojimas gali būti paprastas būdas gauti naudos.

Imbieras

Mažai žinoma apie tikslią imbiero kilmę, tačiau jis jau buvo naudojamas Romos imperijoje kaip svarbus mainų objektas ir turintis puikių gydomųjų savybių. Šias savybes prieš daugelį metų pripažino kinų ir ajurvedos medicina. Jo veikimo spektras yra gerokai didesnis nei vien poveikis  kvėpavimo takų infekcijoms ir jis daugiausia gerai žinomas dėl priešuždegiminio poveikio. Jo priešuždegiminis poveikis (svarbu sergant gripu) ir antimikrobinis poveikis (svarbus profilaktikai) šiuo metų laiku yra puikus!

Šitakė

Šis grybas natūraliai aptinkamas Pietryčių Azijoje ir, nors žinome jį japonišku pavadinimu, jis taip pat žinomas ir naudojamas Korėjoje, Kinijoje ir kai kuriose Rusijos vietose. Tyrimai rodo, kad 10 g šio grybo kasdien 4 savaites sukelia  imuninį atsaką prieš infekciją  ir sumažina uždegimą. Tarp įvairių junginių išsiskiria vienas išskirtinis šitake – Lentinane, kilęs iš lotyniško šio grybo pavadinimo (Lentinula edodes).

Kefyras

Jau matėme, kad iš šių 5 maisto produktų česnakai ir šitakė turi teigiamos įtakos imuninių ląstelių veikimui. Dabar kalbant apie kefyrą – fermentuotą pieno produktą, susidarantį dėl pieno rūgšties bakterijų ir mielių (esančių vadinamuosiuose kefyro grūduose) simbiozės, tai taip pat paskatino šių ląstelių aktyvumo padidėjimą. Šiame maiste aptinkamos  6 bakterijų padermės. Tačiau jo nauda neapsiriboja bakterijų buvimu, o „produktais“, kuriuos jos gamina fermentuojant pieną. Šie vadinamieji „bioaktyvūs peptidai“ turi skirtingą vaidmenį imuninės sistemos sveikatai, daugiausia įgimtam imunitetui (kuris yra mūsų pirmoji gynybos nuo infekcijų sukėlėjų linija). Bet kaip dėl žmogaus studijų? Vienoje Turkijos universitetinėje ligoninėje atliktame tyrime su 18 sveikų savanorių buvo ištirta, kokią įtaką 200 ml kefyro turėtų kai kuriems su imunitetu susijusiems biocheminiams žymenims. Pastebėtas šių žymenų polinkis į veiksmingesnę imuninę sistemą.

[]